On lokakuun alku ja syksyn väriloisto vielä ympärillä. Haikeus mielessä, kaunis ja lämpöinen kesä jo kaukana takana, valkean talven odotus edessä.  Uusi lukuvuosi on polkaistu käyntiin. Orientoituminen ja motivoituminen tuleviin vuoden haasteisiin on luotu. Työ kouluissa on rutinoitunut uomiinsa. Ensimmäinen jakso kiireineen ja arviointeineen on ohi, syysloma ovella. Syyslukukausi on käynnistynyt…

Samoin on käynnistynyt myös ammattiyhdistystoimintamme. HOAY:n syyskausi alkoi totutusti uusien yhteisopettajien koulutuksella. Oli ilo havaita taas, että joukkoomme on tullut uusia innokkaita yhteysopettajia.  Yhteisopettajat ovat tärkeä tiedonkulun kanava jäsenten ja hallituksen välillä. Syksyllä yhteisopettajat tapaavat seminaarissa ”Hyvinvointia pelisäännöillä” -teemalla kuntatasonpäättäjiä ”pikadeiteillä” kuullakseen heidän mielipiteitään ajankohtaista koulutukseen liittyvistä asioista. Luennoitsijoina ovat kirjailija Tuomas Nevanlinna aiheena ”Mitä koulussa opetetaan?” ja kehittämisjohtaja Heljä Misukka OAJ:sta aiheenaan laki- ja edunvalvonnalliset asiat. Lisäksi yhteisopettajat tapaavat luottamusmiehiään. Luennoitsijoitten asiantuntijuus, osallistujien aktiivisuus ja keskinäiset keskustelut antavat kaikille tietoa ja taitoa hoitaa yhteisiä ja tärkeitä asioita. 
Syksyllä järjestetään koulutusta myös rehtoreille kouluttajana KM Leena Liusvaara aiheena ”Koulun demokraattinen johtaminen”. Myös perinteeksi muodostuneet palkkakurssit kuuluvat koulutusohjelmaan.

HOAY:n syyskokous pidetään marraskuun 25. päivä. Tervetuloa jäsenet, odotamme runsasta osanottoa! 
Tammikuussa jäsenille on taas tarjolla OAJ:n järjestämät Educa-messut ja -risteily erilaisine pedagogisine luentoineen, tapahtumineen ja tapaamisineen.

Toiminta OAJ PKS:n kanssa on jatkunut tiiviinä hallitus- ja jaostotyöskentelyn muodossa. Kokouksissa on suunniteltu ja keskusteltu yhteisistä edunvalvonnallisista suuntaviivoista sekä muista mahdollisista yhteistyökuvioista.

Jäsenten henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista huolehtivat Tyhjät Tuolit, virkistys- ja liikuntatoimikunta. Syyskaudella jäsenille on taas tarjolla runsaasti erilaisia kulttuuritapahtumia alkaen ”Peter Pan” kesäteatteriesityksestä, ”Mamma Mian” musikaalin,  ”Tähtiä ja timantteja” konsertin sekä ”Viitta ja Pajatso” oopperan kautta YL:n joulukonserttiin. Liikuntaa taas on harrastettu tanssien ja juosten. Aktiivisia osallistujia on ollut paljon, tyhjät tuolit ovat täyttyneet runsaslukuisesti ja jäsenet ovat näin päässeet nauttimaan mukavista tapahtumista.

Hyväolo ja työssä jaksaminen on meille kaikille yhteinen asia. Siksi haluamme hallituksena palvella kaikkia jäseniä niin edunvalvonta-, järjestö-, kulttuuri- ja virkistäytymisasioin. Jokaisella meidän jäsenistä on mahdollisuus vaikuttamiseen, olemalla aktiivinen, tuomalla esille ideoita ja tarpeita niin koulutuksiin kuin tapahtumien järjestämiseen.  Olkaa aloitteellisia ja ottakaa yhteyttä! Olemme teitä varten ja teidän valitsemina tähän luottamustehtävään.

Tämän syksyn tärkeitä koulutukseen ja opetukseen liittyviä asioita on perusopetuksen opetussuunnitelmien vahvistaminen loppu vuodesta ja vielä avoinna oleva lukion tuntijakopäätös.

Valtakunnantasolla keväällä on eduskuntavaalit, joihin toivoisi mahdollisimman paljon opettajia edustajaehdokkaiksi. Vain mukana olemalla ja osallistumalla voi vaikuttaa.

Kaunista kuulasta syksyä toivotellen ja pienistä hetkistä nauttien.
Maritta Virtanen
Järjestövaliokunnan PJ