Arvoisa OAJ:n jäsen!

- HOAY

Työ kouluissa ja oppilaitoksissa hiljenee näinä päivinä. Takana on raskas työvuosi. Koulutusleikkaukset ovat olleet ennätyssuuret, ja suuri osa vaikutuksista ilmenee vasta ensi lukuvuonna. Koulutusleikkauksia on kuitenkin myös kritisoitu laajasti yhteiskunnassa. Pitkästä aikaa on tuntunut siltä, että OAJ ei sittenkään yksin puolusta koulutuksen asiaa! 

Hallituksen viimeaikaisista linjauksista voi arvioida, että pahin olisi takana. Tämä ei tietenkään lohduta niitä jäseniä, joilla on vielä yt-neuvottelut edessään ja pahimmillaan työpaikan menetys.

Työvuosi oli poikkeuksellinen myös siksi, että palkansaajien työehtoja pyrittiin heikentämään säätämällä työelämän pakottavaa lainsäädäntöä. Vastustimme pakkolakeja ja puolustimme sopimisvapautta. Teimme sen myös barrikadeilla. Maan taloustilanteen vakavuudesta olemme sen sijaan olleet päättäjien kanssa yhtä mieltä.

OAJ, JUKO ja Akava ovat ajaneet voimakkaasti kilpailukykysopimusta. Kunta-ala saikin ensimmäisten joukossa aikaan kiky-sopimuksen mukaisen neuvottelutuloksen.

Kilpailukykysopimus rokottaa julkisen sektorin työntekijöitä enemmän kuin muita palkansaajia, kun lomarahaa leikataan vain julkisalalta. Vaikka neuvottelutuloksessa on näin kitkerä sivumaku, on lopputulos lähtökohdat muistaen kohtuullinen. Lomiin ei sittenkään kajottu ja muun muassa sairauskarenssi torjuttiin.

 Vaikeinta neuvotteluissa oli sopia siitä, kuinka 24 tunnin työajan pidennys toteutetaan. Kunnan yleisellä sopimusalueella sovittiin viikoittaisen työajan lisäämisestä 30 minuutilla. Opetusalalla lisäys kohdistuu opinto-, suunnittelu- ja muuhun opettajan työhön, joka ei tällä hetkellä ole sopimuksella korvattavaa. Opetusta ei siis lisätty, eikä lomia leikattu. Perjantaina päästiin sopuun yksityisen opetusalan työehdoista, jotka noudattelevat kunnan opetusalaa. Sopimus syntyi myös yliopistojen työehdoista, vaikka sen ratkaisun tekeminen oli todella vaikeaa, mutta kokonaisuuden vuoksi se oli tehtävä.

Työmarkkinoilla on ponnisteltu viime päivät kuumeisesti kiky-sopimusten kattavuuden puolesta. Maan hallitus on luvannut tukea palkansaajien ostovoimaa tuloveroalennuksin. Verotus kevenee näillä näkymin jo vuoden 2017 alusta sen mukaisesti, kuinka suurta osaa työmarkkinoita kiky-sopimus koskee.

Työmarkkinoille näyttää syntyvän maan kilpailukykyä tukeva työmarkkinaratkaisu, joten pitkä ponnistus on tuottamassa tuloksen.  Koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen puolestapuhujana toivon, että tulevina vuosina voidaan leikkausten sijaan puhua kehittämistyöstä, koulutus-, kasvatus- ja tutkimustyön arvostuksesta ja opettajan palkitsemisesta.

Olette tehneet äärettömän tärkeää työtä nuorten kansalaistemme ja koko Suomen tulevaisuuden hyväksi. Toivotan kaikille OAJ:n jäsenille ja luottamushenkilöille virkistävää kesää!

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja

Muista kesällä!

Näin kesän kynnyksellä on hyvä muistaa ja tutkailla jäsenetuja. Pidä jäsenkortti mukanasi, niin voit hyödyntää etuja parhaiten.

OAJ:n jäsenkortti on samalla Turvan matkavakuutuskortti ja Teboilin alennuskortti. Kortilla saat myös etuja- hotelli ja majoituspalveluista, ks. www.oaj.fi → jäsenedut

Jos korttisi katoaa tai rikkoutuu, ota yhteyttä OAJ:n jäsenrekisteriin. Voit tulostaa matkavakuutustodistuksen matkalle mukaan jäsensivujen Jäsenedut-kohdasta, vakuutusetujen alta.