JUKOlta lakkovaroitus: Helsingin yliopisto ja Helsingin normaalikoulut lakkoon helmikuussa

- HOAY

JUKOlta lakkovaroitus: Helsingin yliopisto ja Helsingin normaalikoulut lakkoon helmikuussa

Helsingin yliopiston sekä Viikin normaalikoulun ja Helsingin normaalilyseon henkilökunta ovat lakossa keskiviikkona 28. helmikuuta, jos JUKOn ja Sivistystyönantajien neuvotteluissa ei sitä ennen saavuteta ratkaisua.
JUKO jätti tänään tiistaina kello 10 lakkovaroituksen, joka koskee myös OAJ:n jäseniä. Työtaistelu toteutetaan lakkona 28.2.2018 kello 0.00–24.00 välisenä aikana.
Lakkoon osallistuvat kaikki yliopistojen yleisen työehtosopimuksen piiriin kuuluvat JUKOn, JHL:n ja Pardian jäsenet sekä harjoittelukoulujen sopimukseen kuuluvat Helsingin normaalilyseon ja Viikin normaalikoulun opettajat.
– Me pyrimme saamaan neuvottelujen kautta ratkaisun. JUKO onkin tuonut neuvottelupöytään lukuisia esityksiä ja ratkaisuehdotuksia. Tällä hetkellä työnantajan asenne palkansaajien muutosesityksiin ja ehdotuksiin on ollut hyvin nihkeä. Sanelupolitiikalla ei voida enää edetä, OAJ:n yliopistoasiamies Hanna Tanskanen sanoo.
Eilen JUKO tiedotti, että työnantajan esitys palkankorotuksiksi on vain noin puolet siitä tasosta, mitä kunnan ja valtion neuvottelutuloksissa on sovittu.
Sopimusneuvottelut jatkuvat
Sopimusneuvottelut jatkuvat työtaisteluvaroituksesta huolimatta. Helsingin yliopiston työtaistelu toteutetaan, jos neuvottelutulokseen ei päästä 27.2. mennessä. Muissa yliopistoissa järjestetään Helsingin yliopiston henkilöstöä tukevia mielenilmauksia.
Jos neuvottelut eivät etene, pääsopijajärjestöt ovat valmiita laajentamaan työtaistelutoimenpiteitä muihin yliopistoihin.
Työnantaja haluaa sanella, ei neuvotella
Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta alkaen. Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta eivät ole edenneet, sillä työnantaja on osoittanut koko neuvotteluprosessin ajan väheksyvää asennetta henkilöstöä kohtaan.
– Työnantaja haluaa sanella palkat. Työnantaja ajaa yksipuolisesti palkkausjärjestelmän uudistamista, joka siirtäisi palkanmuodostusta enemmän paikalliselle tasolle. Tässä mallissa työnantaja määrittelisi selkeästi yksipuolisesti tehtävän palkkauksen, Tanskanen kertoo.
Yliopistoväen mukaan vaatimattomat palkankorotusesitykset eivät osoita arvostusta henkilöstön tekemää arvokasta työtä kohtaan. Henkilöstö katsoo, että yliopistoilla on varaa palkankorotuksiin, sillä yhdenkään yliopiston tilinpäätös ei ollut alijäämäinen vuonna 2016. Lisäksi valtion rahoitusleikkaukset on jo kompensoitu massiivisilla henkilöstön vähennyksillä.
– Työnantaja ei suostu keskustelemaan palkansaajille tärkeistä tavoitteista, kuten määräaikaisten työntekijöiden aseman parantamisesta ja työajan käytön järkevöittämisestä.  Osapuolilla on myös kovin erilainen näkemys luottamusmiesten asemasta ja toiminnasta, Tanskanen toteaa.
OAJ:ltä tietoa jäsenille
OAJ viestii jäsenilleen lakosta ja siihen liittyvistä ohjeistuksista suoraan sähköpostilla ja tekstiviesteillä. Tietoa ja vastauksia kysymyksiin löytyy myös oaj.fi:stä sekä jäsensivuilta.
Seuraa OAJ:n lakkoviestintää
  • JUKOn 28.2.2018 järjestämä lakko koskee OAJ:n jäseniä, jotka työskentelevät Helsingin yliopistossa, Viikin normaalikoulussa ja Helsingin normaalilyseossa.
  • OAJ viestii jäsenilleen sähköpostilla, tekstiviesteillä ja jäsensivuilla. Jotta sähköpostit ja tekstiviestit saapuvat varmasti perille, päivitä jäsensivujen omissa tiedoissa henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi ensisijaiseksi osoitteeksi.
  • Seuraa myös JUKOn ja OAJ:n sosiaalisen median kanavia: Facebook & Twitter
  • Kysyttävää? Sähköpostiosoitteessa lakkovahti@oaj.fi vastataan jäsenten lakkoa koskeviin kysymyksiin. Jäsensivuille päivitetään vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
  • Päivitämme tätä uutista tilanteen edetessä.
Lähde: http://www.oaj.fi/cs/oaj/Uutiset_Jasen?&contentID=1408920572107&page_name=JUKOlta+lakkovaroitus+Helsingin+yliopisto+ja+Helsingin+normaali