Kolme avainta työmarkkinasopuun

- HOAY

Kolme avainta työmarkkinasopuun

Puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo, mitä työmarkkinoilla nyt tapahtuu ja miten tilanne pitäisi OAJ:n mielestä ratkaista.

Hallitus uhkaa rajata sopimusoikeutta pakkolailla, joka mahdollistaisi opettajienkin lomiin ja työaikoihin puuttumisen lailla eikä sopimalla työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kesken. Työmarkkinajärjestöt etsivät tilanteeseen toisenlaista ulostuloa. OAJ haluaa ratkaisulta kolmea asiaa.

1. Sopimusalakohtaisuus
OAJ ei hyväksy sitä, että matalapalkkaiset naisvaltaiset julkiset alat maksavat selvästi enemmän kuin miesvaltaiset vientiteollisuuden alat, kuten hallituksen ehdottamassa paketissa uhkaa käydä. Naisvaltaisia aloja kyykytetään nyt muutoinkin montaa kautta. Ratkaisun on kohdistuttava tasapuolisesti kaikkiin palkansaajaryhmiin. OAJ:n mielestä ratkaisu on parasta käydä läpi sopimusalakohtaisesti. Opettajien kohdalla tämä tarkoittaa sitä, miten ratkaisu vaikuttaa kunnallisessa yleisessä virka- ja työehtosopimuksessa KVTESissä ja opetushenkilöstön sopimuksessa OVTESissä.

2. Palkkaratkaisun jatko
Nyt voimassa on työllisyys- ja kasvusopimus, joka jatkuu vuoden 2017 alulle. OAJ:n mielestä sen jatkosta pitäisi neuvotella jo nyt.

3. Työelämäkysymykset
OAJ haluaa, että ratkaisussa otetaan huomioon myös esimerkiksi muutosturvaan, työllisyysturvaan, työttömyyden uhkaan sekä työajan järjestelyihin liittyvät kysymykset.