Lakko siirtyy

- HOAY

Hyvät opettajat

Tiistaiksi suunniteltu lakko peruuntuu

Tänä aamuna olemme saaneet kuulla, että työministeri Tuula Haatainen on siirtänyt kunta-alan lakkoa kahdella viikolla. Tällä hetkellä emme tiedä, miten yksityisen opetusalan lakon kanssa käy.

Helsinkiläiset opettajat olivat valmistautuneet hyvin lakkoon. Erityisesti yhteysopettajat olivat nähneet suurta vaivaa tiedottaessaan opettajia, hakiessaan materiaaleja lakkovahtitoimintaa varten sekä laatiessaan lakkovahtivuoroja.  On ollut todella suuri ilo nähdä jäsenistömme valmius puolustaa omia etujaan.

Valmiutta ylläpidettävä edelleen

Tilanne ei kuitenkaan vielä ole ohi. Lakon siirtämisellä on saatu lisäaikaa neuvotteluille, jotka jatkuvat sekä kuntapuolen että yksityisen opetusalan sopimusten osalta. Meillä on nyt hyvät suunnitelmat siitä, miten lakko toteutetaan, ajankohta vain siirtyy.

OAJ ja JUKO ovat tänään antaneet lakkovaroituksen Helsinkiä ja yhdeksää muuta kaupunkia koskien. Lakko alkaa 3.5. ja päättyy 9.5., ellei ratkaisua synny ennen sitä. Lakko koskee kaupungin kouluja ja viittätoista yksityiskoulua.

Käytännön kannalta lakon siirtyminen tarkoittaa sitä, että ensi viikolle suunnitellut tapahtumat Akavatalolla on peruttu. Uuden lakkoviikon tapahtumista tiedotetaan, kun suunnitelmat tarkentuvat.

Lakko ei ole ollut tavoitteemme

Siirtyneeseen lakkoon valmistautuminen on ollut antanut mahdollisuuden tarkastella lakko-organisaatiomme toimivuutta. Voimme koetun perusteella todeta, että valmiutemme on hyvä ja rakenteet kunnossa.

OAJ:n ja HOAY:n tavoite on koko kevään ajan ollut hyvä työ- ja virkaehtosopimus opetusalalle. Sitä on tavoiteltu sopimusteitse, mutta sitä kautta ratkaisua ei ole löytynyt. Lakko ei koskaan ole ollut tavoitteemme, vaan väline, jolla sopimusneuvotteluja edistetään. Opettajien palkankorotukset ja työolosuhteiden parannukset ovat edelleen OAJ:n tavoitteena. Tuemme näiden tavoitteiden saavuttamista parhaiten ylläpitämällä hyväksi todettua lakkovalmiuttamme.

Timo Saavalainen
puheenjohtaja

Helsingin opettajien ammattiyhdistys