Yhteysopettajapäivät 29.10.2016

- HOAY

Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen yhteysopettajapäivillä “Muutos” 29.10.16 käsiteltiin työsuhteisiin liittyviä ajankohtaisia asioita ja kuultiin alan asiantuntijoita.

yop2016syksy_1

OAJ:n neuvottelupäällikkö Pekka Pankkonen kertoi opettajien sopimusneuvotteluista koskien Kikyä ja mitä sopimus käytännössä tarkoittaa eri palkkasuhteisille opettajille. Pankkonen valotti myös historiallisia taustoja työsopimuksiin nyt kirjatuille termeille kuten “yhteistyöaika”, joka ilmestyi sopimukseen vuonna 1985 opetussuunnitelmista. Vuosityöaikamalli on nyt neuvottelupöydässä ja pähkimistä riittää niissä tuntimäärissä ja käytänteissä, jota kokeilusopimuksessa sovellettaisiin. Opetusvelvollisuuksista luopuminen vuosityöajan myötä puhututti.  Leena Alhovaara Taivallahden peruskoulusta näki vuosityöajan vapauttavan myös korkean opetusvelvollisuuden omaavia opettajia mukaan koulun olennaisiin toimintoihin ja toivoi muutosta jo ennen omaa eläkkeelle jäämistään.

yop2016syksy_3

Yleisöä keskustelutti opettajan juridisesta vastuusta uusien toimintaympäristöjen näkökulmasta  OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen. On hyvä muistaa, että koulun toimintaa eivät ole koulu- ja kotimatkat, hammashoitolakäynnit, iltadiskot, viikonloppu- tai loma-ajan vietto yhdessä, abiristeilyt, aamu- tai iltapäivätoiminta ellei se erityisesti ole vuosisuunnitelmassa tai rahankeruu retkiin. Nämä ja monta muuta opettajantyöhön liittyvää ohjetta löytyvät OAJ:n jäsensivuilta.

yop2016syksy_4

Päivillä palkittiin myös lukuvuoden 2015-2016 yhteysopettaja. Jaettu ensimmäinen sija tuli Matti Leinoselle Munkkiniemen ala-asteelta, Elina Roihalle Aurinkolahden peruskoulusta, ja Elina Hiidenpalolle Ruoholahden ala-asteelta. Kaikkien valinnassa korostui positiivinen asenne omaan työyhteisöön sekä aktiivinen osallistuminen yhteysopettajien koulutustilaisuuksiin. Voittajille lämpimät onnittelut. Hoay tarjoaa kakkukahvit voittajakouluihin.

yop2016syksy_11

Tilaisuudessa esiintyi myös HOPE-kuoro, jonka vakioesityksiin kuuluu hieno sovitus kappaleesta Oppimisen ylistys.

yop2016syksy_16

Kiitos kaikille osallistuneille yhteysopettajille, luottamusmiehille, varaluottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille– olette tärkeä voimavara jäsentoiminnassamme.

Yhteysopettajapäivien luentomateriaali löytyy HOAY:n jäsensivuilta. Pyydä tunnukset koulusi yhteysopettajalta.